Data gedreven ondernemen, maar een wirwar van IT systemen?

Veel organisaties zijn bezig met data gedreven ondernemen, waarbij ze actief gebruikmaken van data bij het nemen van beslissingen. Een obstakel dat dit proces vaak belemmert, is de wirwar van IT-systemen die veel organisaties waarschijnlijk wel herkennen.

Verschillende oude en nieuwe applicaties, tools die individueel worden gebruikt en geen communicatie tussen systemen maken het lastig om tot een data set te komen waaruit conclusies kunnen worden getrokken.

Maar wat betekent het eigenlijk om op een data gedreven manier te werken, en hoe zorgen we ervoor dat dit niet alleen mogelijk is voor jou en je team, maar ook dat het je werkdag een stuk leuker en overzichtelijker maakt?

Data gedreven ondernemen, de weg naar de toekomst

Bij data gedreven werken draait het om het gebruik van feitelijke informatie. Deze feiten worden verzameld in de vorm van data en kunnen vervolgens worden geanalyseerd en verwerkt tot bruikbare informatie.

Op deze manier kan het nemen van beslissingen op alle niveaus worden verbeterd. Het verschil tussen data gedreven werken en informatie gestuurd werken, is dat er bij data gedreven werken de focus ligt op de ruwe data, terwijl er bij informatie gestuurd werken de nadruk ligt op vooraf vaststelde KPI’s en organisatieprincipes, waarbij er minder ruimte is voor vrijheid en creativiteit.

De invloed van IT systemen op data gedreven ondernemen

In de praktijk zien wij vaak dat het proces tot data gedreven werken bemoeilijkt wordt door een wirwar van IT-systemen. Veel organisaties zullen zich herkennen in een situatie waarin zowel nieuwe als verouderde applicaties en programma’s worden gebruikt, die niet of matig met elkaar communiceren.

Ook is de data die uit deze systemen komt niet altijd goed leesbaar of betrouwbaar, waardoor deze onbruikbaar wordt. Daarnaast zien we naast de door de organisatie geïmplementeerde systemen, vaak tal aan tools en applicaties die op individueel worden gebruikt om het werk makkelijker te maken. Deze situatie kan ervoor zorgen dat het vaak niet duidelijk is  welke applicaties er precies binnen een organisatie gebruikt worden  waarvoor en door wie. Dit maakt data gedreven ondernemen een grotere uitdaging.

Hiernaast vinden ook bij software leveranciers ontwikkelingen in een razend tempo plaats. Bestaande applicaties worden voortdurend verbeterd en vernieuwd. Doordat organisaties niet altijd op de hoogte zijn van deze ontwikkelingen, wordt slechts een klein deel van de beschikbare functionaliteit van een geïmplementeerd systeem ook echt wordt gebruikt.

Om de ontbrekende functionaliteit te compenseren, worden vaak extra applicaties gebruikt, terwijl dit in de praktijk vaak onnodig blijkt te zijn. Dit leidt tot een overvloed aan licenties en kennis bij je en jouw team om werkzaamheden uit te kunnen uitvoeren.

Meet PV

Ik help je graag met jouw uitdagingen!

Wat houdt jou bezig? Waar loop je tegenaan? Waar wil je naartoe? Ik ben Peter en dit zijn vragen die ik graag met je bespreek in een vrijblijvend persoonlijk gesprek. Plan nu eenvoudig een afspraak met mij in!

Maak je werkdag makkelijker en optimaliseer je systemen met onze toolkit analyse

Met onze toolkit analyse helpen wij jou en jouw team om de werkdag makkelijker te maken, zonder de noodzaak van nieuwe software licenties met bijbehorende kosten. Wij analyseren jouw huidige systemen en beschikbare tools, waarbij  we kijken naar de manier waarop functionaliteit wordt gebruikt. Vaak ontdekken we een functionaliteit die al is aangeschaft, maar nog niet wordt gebruikt, of niet op de meest effectieve manier. Deze kan dan opnieuw geïmplementeerd worden om jouw werkprocessen te verbeteren.

Hoe kunnen wij jou helpen met data gedreven ondernemen?

We brengen alle ondersteunende systemen en gebruikte tools in kaart om een volledig  ICT-landschap te creëren. We beoordelen deze op verschillende niveaus, zoals functionaliteit in gebruik, beveiliging en gebruikersaantallen binnen de organisatie.

Door het ICT-landschap af te stemmen binnen de organisatie, kan er naar een uniforme werkwijze worden toegewerkt. Zo komt er inzicht in welke applicaties er geaccepteerd zijn en identificeren we de behoefte aan training om de werkzaamheden uit te voeren. ITOBlox biedt ook trainingen, zowel online via e-Learning, als live via calls of op locatie, om mensen te trainen op de vastgestelde set applicaties.

Het uniforme gebruik van deze applicaties maakt het ook mogelijk om data op te slaan in een Data Warehouse, wat essentieel is voor data gedreven werken. Ook kunnen we de  interfacebehoefte tussen bestaande organisaties en applicaties vaststellen.

Voordelen van een goede toolkit analyse

Wanneer je rekening houdt met bovenstaande zaken, kom je steeds dichter bij de situatie waarbij jij en je team data kunnen gebruiken om de werkdag prettiger te maken. Gebaseerd op onze ervaring hebben wij de vijf belangrijkste voordelen van data gedreven werken voor jou op een rij gezet:

  1. Het brengt rust en vertrouwen in teams doordat er meer inzicht is
  2. Mensen zien kansen en krijgen motivatie om meetbare optimalisatie door te voeren
  3. Zaken die voorheen in een drukke werkdag verdwenen worden nu opgepakt
  4. Er ontstaat meer interactie met klanten en leveranciers om processen beter te maken
  5. Master data optimalisatie projecten kunnen worden gestart om werklast te verminderen

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je ITOBlox kan inzetten binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op via +31(0)33 285 37 21 of info@itoblox.nl.

Ook klaar om je data en systemen aan het werk te zetten? We komen graag met je in contact!

Of je nu de voorkeur hebt voor een online demo of een fysieke afspraak, beiden is mogelijk. Vul het formulier in en we nemen contact met je op om deze te plannen!

Waarom ITOBlox®?

  • Geen aanpassingen aan huidige infrastructuur vereist
  • Bewezen trackrecord in analyses en (robotic) processautomation
  • Je kunt op ons vertrouwen als het gaat om de veiligheid van jouw informatie

© Copyright - ITOBLOX® – People & Technology - All rights reserved - Privacybeleid