Data source of data warehouse?

Wanneer direct met een data source verbinden en wanneer gebruik maken van een data warehouse?

Als je data wilt analyseren, heb je verschillende opties om toegang te krijgen tot de data. Je kunt direct verbinding maken met een data source, zoals de database van je applicatie, een API of een spreadsheet. Of je kunt gebruik maken van een data warehouse, een centrale opslagplaats die gegevens uit verschillende bronnen verzamelt, opslaat en organiseert.

Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze twee opties? En hoe kies je de beste oplossing voor jouw situatie? In deze blog geven we je een overzicht van de belangrijkste verschillen en dingen waar je op moet letten.

Direct verbinden met een data source

Kies voor directe verbinding met een data source. Dit betekent dat je de data rechtstreeks uit de bron haalt, zonder dat je nog iets moet doen. Bijvoorbeeld de database van je applicatie.

Dit heeft als voordeel dat je altijd de meest actuele en onbewerkte data tot je beschikking hebt. Je hoeft geen extra tijd of kosten te besteden aan het opzetten en onderhouden van een data warehouse. Ook heb je meer flexibiliteit om verschillende data sources naar eigen inzicht te combineren en te filteren.

Maar er zijn ook nadelen aan het rechtstreeks koppelen met een data source. Om te beginnen kan het zijn dat de data niet geschikt is voor analyse, omdat het niet gestandaardiseerd, gevalideerd of opgeschoond is. In dat geval moet je zelf aan de slag met de nodige transformaties en berekeningen uitvoeren, wat veel tijd en moeite kan kosten.

Daarnaast kan het zijn dat de data source niet goed schaalbaar is, omdat het niet ontworpen is voor veelvuldige of complexe queries. Dit kan leiden tot trage of onbetrouwbare prestaties, of zelfs de bron beschadigen of overbelasten.

Ook kan het zijn dat de data source niet goed beveiligd is, omdat het niet voldoet aan de vereiste normen of regels voor dataprivacy en -bescherming. Hierdoor loopt je het risico dat je gevoelige of persoonlijke data blootstelt aan onbevoegden of hackers.

Gebruik maken van een data warehouse

Als je kiest voor een data warehouse, dan gaat je data eerst naar een aparte omgeving, waar het wordt opgeslagen, verwerkt en georganiseerd.

Het voordeel hiervan is dat je de data kunt optimaliseren voor analyse, door het te standaardiseren, valideren, opschonen en verrijken. Hierdoor hoef je minder tijd en moeite te besteden aan het voorbereiden van de data voor elke analyse.

Ook kun je de data beter schalen, dankzij gebruik te  maken van cloud-technologieën die supersnelle en en betrouwbare prestaties garanderen. Verder kun je de data beter beveiligen, door gebruik te maken van encryptie, authenticatie en autorisatie.

Het gebruik van een data ware house heeft niet alleen voordelen. Het kan voorkomen dat de data niet zo actueel of volledig is, omdat er een vertraging zit tussen het moment dat de data wordt gegenereerd in de bron en het moment waarop het in het warehouse beschikbaar is. Je moet dan rekening houden met de frequentie en timing van de data-integratie processen.

Daarnaast kan de data beperkt zijn in flexibeliteit en diversiteit, omdat het gebonden is aan een bepaalde structuur of schema. Je moet dan vooraf goed nadenken over hoe je de data wilt modelleren en organiseren.

Verder kan het extra tijd en kosten met zich meebrengen, omdat je een extra systeem moet opzetten en onderhouden. Daarbij moet je rekening houden met de technische complexiteit en financiële haalbaarheid van het project.

Data source of data warehouse, hoe kies je de beste oplossing?

Er is geen simpel antwoord op de vraag wanneer je het beste rechtstreeks met een data source moet verbinden of wanneer je een data warehouse moet gebruiken. Het hangt af van diverse factoren zoals:

Om de beste oplossing te kiezen, moet je dus een goede afweging maken tussen deze factoren en de voor- en nadelen van elke optie. Houd ook rekening met je eigen doelstellingen, behoeften en voorkeuren. Er is geen one-size-fits-all oplossing, maar een oplossing op maat.

Een effectieve manier om tot een beslissing te komen, is om de volgende vragen te stellen:

  • Hoe belangrijk is het voor mij om de meest actuele en onbewerkte data te hebben?
  • Hoeveel tijd en moeite wil ik besteden aan het voorbereiden en transformeren van de data?
  • Hoe vaak en hoe diepgaand wil ik de data analyseren?
  • Hoe snel en hoe betrouwbaar wil ik de data kunnen raadplegen?
  • Hoe gevoelig of persoonlijk is de data die ik wil gebruiken?
  • Hoeveel geld en middelen heb ik beschikbaar voor het project?

Afhankelijk van je antwoorden, kun je kiezen voor direct verbinden met een data source, het gebruik van een data warehouse, of een combinatie van beide. Het belangrijkste is dat je een oplossing kiest die past bij jouw situatie en die je helpt om je data-analyse doelen te bereiken.

Meer weten?

Meer weten over hoe je een goede keuze maakt tussen een data source of data warehouse of hulp nodig bij het maken van een keuze? Neem dan contact met ons op via +31(0)33 285 37 21 of via info@itoblox.nl. We staan klaar om je te helpen met jouw data-analyse uitdagingen.

Ook klaar om je data en systemen aan het werk te zetten? We komen graag met je in contact!

Of je nu de voorkeur hebt voor een online demo of een fysieke afspraak, beiden is mogelijk. Vul het formulier in en we nemen contact met je op om deze te plannen!

Waarom ITOBlox®?

  • Geen aanpassingen aan huidige infrastructuur vereist
  • Bewezen trackrecord in analyses en (robotic) processautomation
  • Je kunt op ons vertrouwen als het gaat om de veiligheid van jouw informatie

© Copyright - ITOBLOX® – People & Technology - All rights reserved - Privacybeleid